În vederea evaluării gradului de pregătire a societăților de asigurare pentru implementarea cerințelor cantitative ale Directivei Solvabilitate II, Banca Națională a Moldovei a dispus societăților de asigurare din R. Moldova să raporteze machetele specifice de raportare cantitative (QRTs) până la data de 30.11.2024.
Șapte companii din R. Moldova au decis să achiziționeze motoarele de calcul Actuo, iar șase dintre ele s-au încadrat în timp, iar ultima a întârziat cu doar două zile.
Procesul de raportare a fost coordonat de rcor.ro ca partener exclusiv Actuo în România și R. Moldova. Conștienți de importanța primei raportări conform regimului Solvabilitate II, am ales să punem calitatea informațiilor înainte de orice. Astfel, cele șapte companii au reușit să construiască un Data warehouse compatibil cu PostgreSQL, incluzând toate informațiile istorice detaliate până la nivel de act adițional.
Efortul a fost considerabil, dar experiența acumulată în cadrul auditului pieței pentru anul financiar 2020, la care rcor.ro a fost de asemenea implicat alături de Moore și Banca Mondială, a permis finalizarea bazelor de date într-un timp record.
Așadar putem considera că primul pas de modernizare a fost făcut în 2021 când companiile au început să raporteze datele într-o structură unitară, conformă cu cerințele regimului Solvabilitate II.
Acest proces de raportare poate fi considerat al doilea pas în consolidarea poziției societăților de asigurare din Republica Moldova. Ca și în primul pas, am avut în vedere pregătirea pentru etapa următoare, având ca obiectiv final obținerea unui rating cât mai favorabil.
Deși procesul de rating este ultimul pas, acesta necesită pregătire din timp prin crearea unei baze de date bine structurate și o raportare credibilă, capabilă să atragă reasigurători de calitate la costuri competitive.
Ca grup, companiile au acționat ca o echipă, având aceleași abordări în ceea ce privește metoda Marjei de Risc, Reasigurarea, Cele mai bune estimări ale rezervelor tehnice, Creanțele și Recuperabilele, Primele viitoare și altele.
Am putea spune că efectul de diversificare introdus în Solvabilitate II a fost principalul subiect de interes pentru majoritatea managerilor de risc sau actuarilor.
Cu aceste instrumente dezvoltate, procesul de audit devine mai simplu, cu responsabilități clar definite și precise.
Pentru noi, Actuo și rcor.ro, procesul de raportare este unul familiar, adaptat inclusiv specificului local din diverse țări europene.
În acest caz, am recalibrat motoarele pe specificul Moldovei și am monitorizat permanent evoluția companiilor.
Cu toate acestea, curiozitatea ne împinge să invităm și reprezentanții companiilor să își împărtășească experiența acumulată pe parcursul acestui proces, astfel încât să obținem un cor de perspective valoroase, care să contribuie la îmbunătățirea continuă a proceselor și la crearea unui cadru de colaborare eficient și transparent.
S.A. “ACORD GRUP” SA Link spre
Dezvăluirea informațiilor despre activitatea Acord Grup după modelul similar piețelor de asigurare din UE constituie un avantaj clar pentru noi, dar și pentru partenerii noștri. Acord Grup rămâne fidelă modernizării propriei infrastructuri și a fost prima companie din Republica Moldova care a contractat Actuo. Motoarele de calcul Actuo ne-au ajutat considerabil în înțelegerea la modul practic a cerințelor cantitative Solvabilitate II încă la etapa de QRTs. Prin urmare devenim proactivi și orientăm strategia companiei inclusiv pe obiectivul implementării cu succes a standardelor europene.
Vladimir Stirbu, Director General